Monday, 28 November 2016

Malu sbb gemuk selepas bersalin?

Gemuk slps bersalin 😱 gerun bile dgr kan?πŸ˜‚
.
.
.
Menjadi musuh setiap wanita..hihi
.
.
Ramai kwn ahkak berdepan dgn masalah ni..kdg2 klu x gemuk pn mesti muncit tang perut..sampai ade yg igt kite mengandung lg πŸ™Š ohhh nooooo
.
.
Kalau jenis yg x kisah ahkak x kisah..tp ade sorg kwn lama ahkak mengadu..slps bersalin (dh dua org anak) badan makin mengembang..tang perut mmg payah benor nk susut
.
.
Ahkak dgr pn kesian..bila tny salah satu sbb adalah x sungguh2 masa berpantang..ruginye lahai..klu bersungguh dan btol2 berpantang inshaaAllah x jd cmtu..bile jd cmtu kan dh payah nk back to normal
.
.
Ahkak bab berpantang mmg pantang sungguh2..pantang larang org tua boleh kata mmg ahkak ikut especially bab berbengkung..risau benor perut muncit..huhu.sambil tu amalkan supplemen kesihatan utk membantu mempercepatkan proses penyembuhan slps bersalin..alhamdulillah x menggelebeh 😁 risau benor πŸ˜…
.
.
Camnilahhh..klu ade yg nk berkongsi tips semasa berpantang utk xmau muncit dan mengembang pas bersalin jgn segan2 pm ahkak ye..xyah komen cni xpe 😊
.
.
Yg berjaya kembali normal, ahkak ucap tahniahπŸ’ͺπŸ’ͺhihiii..mesti puas hati kan 😍

 
.
.
#tsunamishaklee
#liveamazing
#landmarkstudy
#shakleeeffect

Sunday, 27 November 2016

Shaklee syarikat yang berani buat landmark study?

Hai assalamualaikum 

Rasa sihat tak harini?
Dh lama x bersiaran..hari ni AJ nk share sket pasal landmark study..korg pernah dgr x?


Kalau dulu sy anti supplemen, x percaya keberkesanan supplemen..tp skrg tak lg

Yelah, masa sek kan duk blaja nutrition πŸ˜… siap cgu bg lg cth2 mknan yg kaya ngn protein, karbo, vitamin dll..so mkn jelah kan..huhu

Rupe2nya, bila sy kaji dan bykkan bacaan, byk faktor yg menyebabkan nutrisi tersebut semakin kurang atau mungkin jg hilang..cthnye kalau kite masak makanan tu dlm suhu yg tinggi, persekitaran yg semakin tercemar, cara penanaman yg menggunakan bahan kimia dan organik dll..

Sy teruskan mencari dan akhirnya sy percayakan shaklee..sebab ape?sbb shaklee ade landmark study dia sendiri..

Abg roger tu sanggup meminta org lain yg xde kena mengena pun dgn shaklee iaitu Dr Gladys Block, utk buat research n study ttg supplemen shaklee..membelanjakan jutaan ringgit utk tujuan ni tau..bukan sket2 duit tu..beliau mengkaji utk melihat kesan antara mereka yg ambil shaklee selama 20 thn(bukan sehari dua ya), mereka yg mengambil vitamin lain dan jgk yg x ambil vit langsung..ternyata keputusannya cemerlang!shaklee menunjukkan kadar keberkesanan yg plg optimum..manakala yg x makan vit pulak, lebih baik dr mereka yg mkn supplemen brand lain..haa acaner tu?ada x company lain yg brani buat research stdy cmni?

Maksudnya, kite sebagai pengguna yg perlu bijak memilih supplemen..bukan main hentam je mkn sebarangan 😊

Sekarang banyak mknn yg dtmbah dgn bahan kimia,perasa sintetik yg mnyebabkn ramai yang berpenyakit x kira peringkat umur.

Pemakanan kita merupakan faktor utama kita dijangkiti penyakit..tp penyakit pun bukan dtg dalam masa 2-3 hari.kdg2 penyakit ni ambil masa bertahun. Boleh sampai 10-30 tahun...
Sumanya bergantung jg dgn cara hidup kita dan pemakanan kita seharian..sbb tu la lbh baik kite mencegah dr awal 

Sbb itulah landmark study yg shaklee telah jalankan selama 20tahun sgt pntg bagi membuktikan keberkesanan vitamin nya terhadap pengguna bg kesihatan seseorang. 

Dgn shaklee kta xperlu ragu2 lagi utk Smbl supplement. Shaklee semestinya selamat,semulajadi dn terbukti scr klinikal.
Jd sekiranya ingin mengambil supplemen pastikn shaklee..br beli ✌️

Sy percaya shaklee dan sy ikhtiar dgn shaklee..selebihnya Dia kan ada 😊

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeffect
#liveamazing

Thursday, 4 June 2015

Promosi Gila Cantik Bulan Jun Sempena Aidilfitri

Macam biasa, setiap bulan SHAKLEE akan buat promosi beberapa produk..so bulan ni produk yang dipilih ialah vitamin cantik, vitamin gebus, vitamin subur dan juga vitamin cinta..hehe..macam banyak je kan..tapi sebenarnya vitamin2 tersebut ialah vitamin C dan vitamin E..oh ye...juga utk kanak2, multivitamin hebat iaitu vitalea for children..

nampak x?sampai 3 vitamin shaklee promo bulan ni..silalah grab secepat mungkin utk kekal cantik menawan di aidilfitri..hehehee..sesuai sgt uolss..

Selain promosi di atas, ade juga promosi sekiranya korg juz nak bli 2 botol je vit e atau vit c..kalau korg bli 2 botol, korg akan dpt less 5%..still ade diskaun kan..best x best??

Jangan lupa dapatkan vitamin cantiks ini daripada AJ hokay..InshaaAllah harga menarik menanti anda..konsultasi tip top..oops, nk tgk testimoni mereka yg berjaya, meh klik sini k..happy shopping uolss..

fb : HAMIZAWATI HALME
page : mamasihatmamacantik / wajahcantikbadanmenawan
email : hamizawatiDU@gmail,com
hp : 0133006804
COD : Bandar Putera 2, Jalan Kebun, Klang, S. Alam, Kota Kemuning, Damansara & Pos ke seluruh Malaysia

Wednesday, 3 June 2015

JERAWAT KECUT DALAM MASA TIGA HARI??

Bila bercerita tentang jerawat, pastinya semua kaum hawa resah dan gelisah dengan kemunculannya..ye tak? kadang2 sampai hilang keyakinan diri utk berjumpa dengan kawan2..tapi..ada caraya..walaupun bukan dalam masa yang terlalu singkat, yang penting ade perubahan yang positif..macam AJ, AJ pilih yang semulajadi..walaupun kulit muka AJ tak berapa teruk, AJ masih mengamalkan vitamin kulit cantik ini utk mengekalkan kesihatan kulit wajah supaya tidak menjadi semakin teruk..dan alhamdulillah, ianya sangat berkesan kerana jarang kulit wajah AJ ditumbuhi jerawat.
jerawat kecut

ok..hari ni AJ nak kongsikan beberapa testimoni pelanggan-pelanggan shaklee yang telah berpuas hati dengan set kulit cantik shaklee ni..ye, walaupun jerawat tidak kecut dalam masa tiga hari, namun ia adalah sangat semulajadi dan tidak memberikan kesan buruk jangka masa panjang pada kulit wajah..itu yg lebih penting ye tak??dan dengan pengambilan yang konsisten, ia mampu menjadikan kulit kita tampak luar biasa..iaitu bebas jerawat, kurang cela, lebih cantik dan berseri..

TESTIMONI 1

vitamin kulkit cantik shaklee
"saya consume vitamin untuk skincare(esp, vita C, vita E dan B comp) selama 6 bulan dengan konsisten. memang kesannya agak lambat pada saya..tapi sebab saya yakin dan inginkan kesihatan dalaman, saya teruskan makan dan hasilnya sekarang memang sangat berpuas hati"

"setelah hampir 3 bulan makan vitamin C dan vitamin E shaklee, kulit makin cerah, liang roma dan nak tertutup dan kukit pun makin bersih..

TESTIMONI 2
"set D (untuk kulit), masa satu bulan jerawat beransur kecut n tinggal parut je..bulan kedua parut semakin pudar, skrg parut ade sket2 lg"

TESTIMONI 3
"pic yang tengah tu saya dah mula amalkan vit C, vit E dan B complex..memang terasa ada perubahan..tapi jerawat masih ada..saya tetap makan dengan konsisten..saya ambil start bulan 5, sekarang kulit dah tak macam dulu lg, yg penting konsisten tau..sebelum ni, dalam seminggu mesti ade muncul jerawat yang baru, sebelum amalkan set ini, parut jerawat amik masa yang lama untuk hilang"

TESTIMONI 4
"saya cuma ada masalah kulit tak berapa nak cerah, n skrg after 3 weeks (esp) dan 2 months (set cantik shaklee), now alhamdulillah kulit cerah dan bila sunburn pun xdela seteruk sebelum ni sampai rentung"

TESTIMONI 5

"tgk gambar kat sebelum tu, mak makan vitamin C tapi dari brand lain tapi x jadi apa2 pun uols.muka pun ala2 jambatan tak siap gitew..coreng sana coreng sini..parut jerawat toksah duk cakap la merata2 ada..belum cakap lagi kawah bulan..mekap pun tetap nampak buroks jugak k..Alhamdulillah slps sembang ngan kak zura betty, beliau suggest saya minum esp shaklee..after 2 minggu consume memang terasa ada perubahan.slps sebulan mmg sangat berpuas hati dengan produk ni..then terus ambil set D (vit c, vit e dan b comp).untuk dapatkan hasil yang lagi POWER...alhamdulillah..skrg tak pperlu mekap tebal 3 inci dah k"

TESTIMONI 6
NI ANTARA MEREKA2 YANG LAIN YG TELAH BERPUAS HATI
TESTIMONI DIRI SENDIRI

Ok..inilah gambar terkini AJ..dengan secalit bedak yang nipis sahaja..tanpa edit..tanpa kamera 360..hehe..ye..mmg AJ tiada masalah kulit wajah yg serius..namun setelah mengamalkan set kulit cantik shaklee ini, AJ dapat rasakan bahawa kulit wajah AJ menjadi lebih sekata dan flawless gitu..jerawat pun jarang sangat nak muncul..kalau ade jerawat pun, parut tidak akan kekal lama..best kan??

Rasenye, cukuplah dulu beberapa testimoni set kulit cantik shaklee ni ye..kalau nak kongsikan mmg ternyata dan terbukti terlalu ramai yang dah berjaya..cume kunci utama adalah konsisten, istiqamah dan perlukan kesabaran..bukan hari ni pakai, esok lusa kulit dan cantik gebu..kann..kalau nak tanya ape2 jangan segan2 nak hubungi AJ k.. 

email : hamizawatiDU@gmail,com
hp : 0133006804
COD : Bandar Putera 2, Jalan Kebun, Klang, S. Alam, Kota Kemuning, Damansara & Pos ke seluruh Malaysia

Tuesday, 2 June 2015

SAMBUTAN HARI GURU PALING GEMPAK SAMPAI JADI VIRAL?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..hari ni nak stori mori sket pasal keje AJ..ok AJ ni seorg cikgi..ni dah masuk 7 tahun AJ mengajar..maksudnye dah 7 tahun la jugak AJ meraikan sambutan hari guru..Setiap tahun biasenye disambut biase2 je, tapi tahun ni lain sket..n sebab kelainan tu la, sambutan hari guru tahun ni AJ rasekan paling gempak dan x sangka ia boleh jadi viral..huhuu

ok..tema tahun ni adalah back to school..makanye, AJ memang bersungguh la pinjam kat budak sepasang baju sek dr tudung sampai la ke kasut..beg sek siap pinjam beg galas husband..hihii..rata2 kwn2 AJ dan students sume cakap mmg nampak 100% mcm budak sekolah, x nmpak langsung macam cikgu..huhuhuu..awet muda gitew..hihiii

Nak jadi ceritanya, students kelas AJ last year buat suprise kat AJ..dorg panggil AJ pas sek, masuk kelas 2Cempaka 2014 n then bagi sejambak bunga n beberapa hadiah lain..n salah seorg student AJ ni buat gimik bagi bunga ala2 lelaki hot gitew..alkisahnya, balik je sek, dorg post kt twitter gambar tu..adela plak yg sengaja share without caption..kat situlah bermulanya retweet dr kwn2 yg dorg x kenal mengatakan kami ni bercinta..adoiyai...padahal gambar tu gambar student bagi bunga kat cikgu..tapi dorg duk share ckp students la ni bercinta bukan main lagi...sekali pk kelakor pn ade.huhu..meh tgk gambor kat bawah ni..ade beberapa page yg share n AJ screenshoot beberapa retweet dr budak2 mane ntah..

VIRAL HARI GURU
post dari aliff channel 
Ke sarawak juga

retweet dari sape2 ntah


yang lagi best tu, students AJ bagitau rupenye dah viral sampai ke Indonesia..hadui..jenuh nak betulkan keadaan..susah jugak muka awet muda ni..hahaha..forever young ;) macam page Aliff channel ni mmg AJ dah pm n die dah pun delete..ade jgk yg pm bagitau ade satu page anak sarawak share mende yg sama, tapi bile AJ pm die trus mtk maaf n dah betulkan keadaan..hehe..walau mcmnepun, dah ade yg screenshot n hantar ke group wasap..sebab ade kwn AJ bagitau, adik ipar die yg kat sabah pun dapat gambar ni..tapi, AJ dah share dlm group cikgu2 dan ramai yg dh betulkan keadaan..Alhamdulillah..kalau viral mende yg betul xpe..macam2 kan zaman siber yang canggih ni..apepun AJ jadikan pengajaran n akan lebih berhati2 pasni..

Okla, kat bawah ni AJ share sket gambar2 semasa meraikan hari guru 27may haritu beserta gambar2 awet muda AJ..hihi














ok..dah tgk semua gambar ni, ape pendapat u olls?nampak muda x?hihiii..btw AJ dah ade 2 org anak ye..huhu..kalau nak tau rahsia awet muda, meh klik sini ;)

oklah..rasenye xyah nak cite pjg sgt, hope korg clear ye..yg penting, klu terjumpa gambar AJ tu, tolgla bagitau tu cikgu ngan murid..kesian sudent i tu dikatakan menggatai sgt bercenta masa 15tahun..hahahaa..babai u ollsss

fb : HAMIZAWATI HALME
page : mamasihatmamacantik / wajahcantikbadanmenawan
email : hamizawatiDU@gmail,com
hp : 0133006804
COD : Bandar Putera 2, Jalan Kebun, Klang, S. Alam, Kota Kemuning, Damansara & Pos ke seluruh Malaysia

RAHSIA KULIT CANTIK SAMPAIKAN ORANG INGAT BARU 15TAHUN

Rata2 wanita yang AJ kenali, pastinya menginginkan kulit yang cantik dan wajah menawan..setuju x?kat sini,  AJ ingin berkongsi sedikit amalan yang boleh diamalkan kita menurut ajaran Islam untuk mengembalikan seri wajah sekaligus menjadikan wajah tampak cantik menawan.

Petua ini telah disampaikan oleh Ustazah Dato’ Dr Fatma El-Zahra untuk kekal awet muda dan cantik mempesona. Kita boleh amalkan kesemuanya ataupun memilih yang mana satu yang kita mampu amalkan secara konsisten dan istiqomah.. 

Kaedah Pertama:
Amalan ini dilaksanan selepas waktu solat Isya’
  • Tuang segelas air
  • Bacaan Al-Fatihah dengan sempurna
  • Diikuti dengan Ayat Qursi sekali
  • Disudahi dengan Ayat 35-35 dari Surah Al-Waqiah sebanyak 7 kali.
  • Disudahi dengan menghembus lembut ke dalam air dan minum.
  • Niatkan di dalam hati untuk menjaga kecantikan demi kebahagiaan rumahtangga.
Kaedah Kedua:
Alunkan zikir seperti yang tertera di bawah. Niatkan alunan zikir supaya wajah kelihatan berseri dan sihat luar dan dalam.
  • Ya Badiyah sebanyak sekali
  • Ya Nur sebanyak sekali
  • Ya Hadi sebanyak sekali
  • Ya Allah sebanyak 3 kali
Hembuskan ke tapak tangan dan sapukan ke wajah setiap hari.

Kaedah Ketiga:
 Istiqomah dengan membaca ayat-ayat di bawah ini: 
  • Setiap kali lepas subuh, bacalah ayat ke 35, 36, 37 dan 38 dari surah al-Waqiah.
  • Sejurus selesai, hembuskan pada air dan minumlah air tersebut.
  • Niatkan supaya kelihatan cantik, muda dan bertenaga luar dan dalam kerana Allah Taala.
Rahsia kulit cantik dengan vitamin shaklee
Set kulit cantik shaklee terdiri daripada kombinasi 3 vitamin cantik dan hebat untuk memastikan kulit sentiasa bebas cela dan mendapat perhatian suami..hehee..ok..kat bawah ni adalah kombinasi vitamin tersebut dan ditambah dengan esp shaklee..kalau nak cantik ala2 prety zinta, meh try cepat ;)

set kulit cantik shaklee
set kulit cantik shaklee
Berikut adalah penerangan secara ringkas untuk fungsi setiap vitamin:
VITAMIN C
Membentuk Kolagen – Meransang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
Mencantikkan Kulit – Ambil vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utaman kejadian jeragat.

VITAMIN E COMPLEX
Anti-Penuaan – 1 kapsul vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot peha.
Membaiki Parut – Membaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka unutk mengurangkan kesan parut.

B COMPLEX
B complex ni dapat mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, nak cantik kita tak boleh stress, nanti nampak tua, so ambil b complex untuk kawal kita punye stress..selain tu b complex juga membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran..ia juga mampu memberikan tona wajah yg lebih sekata.


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)
ESP juga adalah sumber protein terbaik jika dibandingkan dengan daging atau ayam kerana ESP rendah lemak, kolestrol dan laktosa. Protein sering dikaitkan dengan keanjalan dan kecantikan kulit kerana protein adalah komponen utama untuk proses baikpulih dan pembinaan tisu baru. Begitu juga dengan pembentukan otot, rambut, kuku dan mata. Semuanya bermula daripada protein. Protein juga adalah bahan utama untuk menggantikan sel yang rosak dan mati. Jika nak tahu, sel kulit diganti setiap 24 jam. Justeru, kemasukan protein yang berkualiti ke badan kita memastikan sel baru yang dibina juga berkualiti. Sebab itulah ESP Shaklee boleh membantu mencantikkan kulit wajah dan juga badan.
Selain fungsinya sebagai bahan utama  menggantikan sel yang rosak, protein juga adalah BAHAN UTAMA dalam pembentukan kolagen yang sangat diperlukan untuk kecantikan. Kulit menjadi lebih anjal dan gebu dengan kehadiran kolagen yang bertindak sebagai simen penghubung antara satu sel dengan sel yang lain. Kolagen ialah tisu berstruktur. Malangnya, proses penggantian kolagen ni berlaku sangat perlahan. Disebabkan itulah, kita memerlukan bantuan luar seperti protein berkualiti untuk menambah atau menggantikan kolagen dalam badan kita.

okay..cukup rasenye serba sedikit tentang set kulit cantik shaklee ni..nanti AJ share pulak beberapa testimoni set ini ya..owh ya, sebelum tu, untuk rahsia awet muda, untuk kesan yang lebih cepat juga, korang bolehla mencuba minum kolagen..pastinya kesan lebih cepat dan memberangsangkan ;)

jumpa next entry ya..cau cin cau


email : hamizawatiDU@gmail,com
hp : 0133006804
COD : Bandar Putera 2, Jalan Kebun, Klang, S. Alam, Kota Kemuning, Damansara & Pos ke seluruh Malaysia

Tuesday, 26 May 2015

5 TIPS MERAWAT KULIT SENSITIF YANG MENGERIKAN


Assalamualaikum..Hello semua..moga semua yg follow AJ sihat dan ceria ye..ok..hari ni rase macam nak sharing tentang kulit wajah yang sensitif..ramai yang masih tak tau, sebenarnya kulit mereka sensitif ataupun tidak..jom tgk tanda kulit sensitif di bawah..kalau ada yg terjadi pada kulit korg, makanya mmg kulit korg sensitif la tu ye ;) AJ juga share kat sini tips2 mengatasi masalah kulit wajah sensitif.

Ok..secara umumnya, kulit yang sensitif adalah kulit yang agak nipis dan terlalu mudah untuk dijangkiti kuman mahupun kotoran. Antara tanda tanda kulit wajah sensitif adalah ia mudah menjadi merah, gatal2, ditumbuhi jerawat, kulit kering dan juga kadang kala kulit mudah terasa pedih terutamanya di bawah pancaran matahari.

So, bila kita dah tau kulit kita sensitif, mungkin kita boleh berusaha untuk mencegahnya..btol x?meh tgk beberapa tips ni..moga2 membantu ye..

TIPS MERAWAT KULIT SENSITIF



1.Melembapkan kulit

Kulit sensitif terdedah terhadap kekeringan yang membuatnya semakin sensitif. Oleh kerana itu sangat penting untuk kita menghidrasi kulit kita. Minumlah sekurang-kurangnya lapan gelas air atau lebih..Korang juga digalakkan untuk mencuci muka menggunakan air segar mahupun suam.. 





2.Makan makanan yg bersahabat baik dengan kulit

Buah, sayur dan makanan yang kaya dengan air akan memperbaiki ketidakseimbangan pada kulit. Vitamin, mineral dan air terkandung dalam makanan yang melembapkan kulit dan mengembalikan kesihatan kulit. Di samping itu, makanan pedas, meminum alkohol atau kafein pula akan  meningkatkan sensitiviti kulit.Maka, kurangkanlah pengambilan makanan tersebut ya...Sekiranya rajin, korang juga boleh cuba buat masker dari buah-buahan seperti timun dan tomato..





3.Hadkan pendedahan kulit dengan sinar matahari

Sinar matahari boleh menyebabkan kulit sensitif menjadi merah dan terbakar dengan mudah. Elakkan keluar bilik apabila sinar matahari sedang terik-teriknya terutamanya pada waktu tengah hari. Jika terpaksa, maka gunakan pelindung matahari (sunblock) pada wajah, bibir dan badan sebagai pelindung kulit wajah..Namun haruslah memilih sunblock yg sememangnya serasi dengan kulit serta tidak mengandungi bahan yang tidak sesuai dengan kulit kita ya... Bila perlu gunakan cermin mata, payung dan topi untuk melindungi kulit dari sinar matahari secara langsung.




4.Lindungi kulit setiap saat

Walaupun berada di dalam bilik, kulit tetap memerlukan perlindungan. Jika anda berada di ruangan ber-aircond dalam temppoh yang lama, gunakanlah pelembab. Pastikan ia nipis sahaja kerana penggunaan produk kecantikan yang berlebihan boleh membuatkan kulit kita semakin sensitif.



5.Elakkan produk dengan pewarna tiruan atau pewangi buatan

Korang perasan x banyak produk yg mengiklankan produk mereke utk putih dalam masa 3 hari? Jerawat hilang selepas sehari?ade x?baaanyak kan..so berjaga2 ya.. Sebab, pewarna atau pengharum buatan yang ditambah pada produk penjagaan kulit untuk meningkatkan jualan dan mempercepatkan proses mencantikkan kulit sebenarnya amat merbahaya untuk kulit kita terutamanya yg berkulit sensitive... Kulit kita tidak akan mendapat keuntungan dari pewarna atau pengharum buatan ini. Kedua-dua bahan tersebut sebenarnya akan lebih memudaratkan kulit kita yang kadangkala menyebabkan kegatalan, kerengsaan mahupun kepedihan melampau..Selain itu, pastikan juga korang selalu mencuci muka sehabis menggunakan make-up..Jangan biarkan ia imuka terutamanya semasa tidur..Maka, bijaklah dalam memilih produk kecantikan ye kawan2

fb : HAMIZAWATI HALME
page : mamasihatmamacantik / wajahcantikbadanmenawan
email : hamizawatiDU@gmail,com
hp : 0133006804
COD : Bandar Putera 2, Jalan Kebun, Klang, S. Alam, Kota Kemuning, Damansara & Pos ke seluruh Malaysia

Thursday, 21 May 2015

7 PETUA CERAHKAN KULIT SECARA SEMULAJADI TANPA KOS YANG MAHAL

Assalamualaikum semua..
lately ni AJ perati je..AJ biorkan aje..ramai sgt yg terlalu taksub untuk jadi putih..perasan x?sampaikan ade yg percaya dan sanggup berabis utk beli produk mencerahkan kulit dlm masa 3 hari..on no..IMPOSSIBLE!!!pelik jgk kan mcmne la mereka2 ni mudah sgt percaya..jom la kite kembali ke pangkal jalan..hihi..kembali kepada perkara2 basic..moh tgk petua2 melayu lama yg boleh membantu mencerahkan kulit...tapi xla 3 hari dh cerah ye..ambil masa dan perlu konsisten..itu kunci utama..


Betik
Kulit yang kusam biasanya disebabkan sel kulit yang telah mati. Cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan buah betik. Ia mengandungi enzim yang bermanfaat membersihkan kekotoran dan menghilangkan sel-sel kulit mati dengan kadar segera. Buah yang sungguh manis rasanya ini juga mengandungi vitamin C yang bermanfaat sebagai antioksida. Kulit anda pasti akan menjadi lebih halus, lembut dan cerah.
Caranya senang sangat... Ambil betik yang masih muda, potong dan kisar. Kemudian, titiskan perahan limau nipis. Oleskan di wajah dan leher. Lakukan 2 kali seminggu untuk hasil yang lebih memuaskan.



 Timun
Cara kedua untuk cerahkan kulit ialah menggunakan timun. Sayur ini memiliki kandungan air yang tinggi sekali gus bermanfaat melembapkan kulit wajah. Ia juga bertindak sebagai agen mencerahkan kulit yang terbaik.
Ambil separuh timun yang segar dan kisar... Titiskan air perahan lemon. Ratakan kesemuanya. Letak di seluruh wajah dan leher anda selama 15 minit. Selepas itu, bilas dengan air suam. Lakukannya setiap hari..perlu konsisten ya..


Yogurt
Mengubah kulit gelap atau sawo matang menjadi putih amat mustahil kerana ditakuti berlaku beberapa kesan sampingan. Jalan yang terbaik ialah mencerahkannya secara sihat. Untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat, gunakan yogurt. Ia mengandungi vitamin C dan vitamin B3 yang bermanfaat untuk mencerahkan kulit.
Campurkan dua sudu besar yogurt dengan perahan limau nipis. Adun kedua-duanya hingga rata. Kemudian, sapu ke wajah dan leher anda. Biarkan selama 15 minit sebelum dibilas dengan air bersih. Jika ingin mencerahkan bahagian lain pula, jumlah yogurt perlu ditambah untuk hasil yang ketara.


Strawberi
Untuk mencerahkan kulit, anda boleh menggunakan buah strawberi yang kaya dengan vitamin C serta memiliki bahan antioksida yang membantu menyihatkan kulit.
Ditambah pula dengan susu yang kaya mineral, terbukti buah ini mampu menyempurnakan tekstur kulit anda. Nutrisinya yang tinggi menjadi dambaan penggemar rawatan tradisional untuk mendapatkan kulit sihat berseri.
Ambil lima biji strawberi bersaiz kecil. Kisar atau hancurkan kesemuanya. Campur dengan susu segar secukupnya. Oleskan di wajah dan leher selama 15 minit. Bilas dengan air bersih apabila sudah kering. Lakukan dua kali seminggu sehingga kulit mengalami perubahan yang mengagumkan.


Barli
Ketika demam, barli menjadi pilihan utama untuk menghilangkan panas dalam badan. Bukan itu sahaja. Ia juga digunakan sebagai bahan untuk mencerahkan kulit kerana kandungan protein, karbohidrat, vitamin dan galian di dalamnya merupakan sumber terbaik serat pemakanan.
Jika ingin kelihatan cantik, maka anda perlu rajin untuk mengamalkan petua ini. Ambil segenggam barli yang telah digoreng tanpa minyak. Tumbuk barli tersebut hingga lumat dan bancuh dengan sedikit perahan limau nipis yang telah dicampurkan air masak. Sapukan bancuhan air tersebut di seluruh wajah sebelum tidur.


Beras Pulut
Khasiat beras pulut memang telah lama diakui sejak turun-temurun. Kandungan kanjinya yang tinggi memerlukan ia dibasuh berulang kali hingga bersih. Nyata bahan ini ramai yang menggunakannya untuk mencerahkan kulit kerana ia mampu menanggalkan sel kulit mati.
Caranya, rendam beras pulut hingga lembut dan tumbuk hingga lumat. Lumurkan ke seluruh badan termasuk wajah anda. Apabila separuh kering, gosok kulit anda perlahan-lahan. Bilas hingga bersih. Seeloknya dibuat sebelum mandi.Ada juga yang mencampurkan beras pulut tadi dengan air perahan limau limau nipis untuk kesan lebih cepat..


Kopi
Yang ni ramai yg tak tau..haaa...Serbuk kopi berupaya menghasilkan minyak antioksida yang berfungsi mencerahkan dan menghaluskan kulit wajah. Untuk mendapat kesan cerah sempurna pada kulit, lakukan cara ini sekerap yang mungkin.
Macamane ye??campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun dan tepung sengkuang. Kacau kesemua bahan dan lulurkan ke seluruh tubuh termasuk wajah anda. Gosok perlahan-lahan dan biarkan selama sejam sebelum dibilas dengan air campuran garam. Selepas itu, mandi seperti biasa...selamat mencuba ya!!!


Seterusnye untuk kesan yg lebih cepat, boleh gunakan cara ini yang juga menggunakan ramuan semulajadi..klik sini ;)

fb : HAMIZAWATI HALME
page : mamasihatmamacantik / wajahcantikbadanmenawan
email : hamizawatiDU@gmail,com
hp : 0133006804